Egyre inkább anticiklonális hatások alakítják a Kárpát-medence időjárását, a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok.

Nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, így tovább mérséklődik a légmozgás, ennek hatására pedig egyre erősebbek lesznek az éjszakai fagyok. A tartósan derült, szélcsendes helyeken akár -5 fok alá is hűlhet a levegő, de többnyire a -5,-3 fok közötti minimum hőmérsékletek lesznek a jellemzők. A nappali hőmérsékletek is igen alacsonyan alakulnak majd, a több-kevesebb napsütés ellenére sem lesz melegebb 4-5 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg gyengébben a felhőzet. Az északi, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. Késő estére 0,-2 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható. A keleti, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A keleti, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a száraz, hideg idő, majd csütörtöktől, péntektől enyhébb, de nedvesebb levegő érkezik fölénk. Jelentős enyhülés kezdődik, ezzel együtt azonban ismét növekszik a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, , változékony, fagy, csapadék, havazás, ősz, eső, időjárás