A következő 36 órában egy mediterrán ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, így átmenetileg ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A ciklon csapadékzónája a délutáni órákban éri el megyénket, innentől kezdve egyre nagyobb területen kezdődik esőzés. Az éjszakai óráktól a ciklon hátoldalán hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért az addigi folyékony halmazállapotú csapadékot helyenként havas eső, vagy hó válthatja fel. A szombat esti órákig összességében jelentős, helyenként 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is lehet, de ennek nagy része eső formájában hullhat majd le.

null

Szombat estétől eltávolodik térségünkből a ciklon, ezért csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.
A nappali hőmérsékletek igen szerényen alakulnak majd, a legmelegebb kora délutáni órákban is mindössze 3-5 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk, de az erős, időnként viharos szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Vasárnap hajnalra erősen lehűl a levegő, sokfelé várható fagy.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a késő délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. Az éjszakai órákban néhol havas eső, esetleg hó is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: folytatódik a borongós idő, legfeljebb az esti, késő esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem lesz. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, csendes, száraz, de meglehetősen hideg idő várható. Kisebb enyhülés majd a hét végétől valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, eső, , időjárás