Az átvonult hidegfront mögött tartós északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. A következő napokban jelentős lehűlés várható, a hőmérsékletek már az átlagos alatt alakulnak majd. Az átmeneti csapadékszünet után, az esti óráktól egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor.

Kedden a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, borongós, szeles, esős időre számíthatunk. A ciklon hátoldalán megkezdődik a hideg levegő beáramlása, ezért tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, már csak 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Szerdára távolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig már szárazabb, de továbbra is hideg levegő áramlik fölénk. Felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is várható, ennek ellenére azonban meglehetősen hűvös időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte még lehet kevés napsütés, majd a délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Kedd: erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig folytatódik a száraz, hideg idő. Éjszakánként fagypont alá csökken a hőmérséklet, napközben pedig 5 fok köröli maximumok várhatók. A hétvégén már kissé enyhébb, ugyanakkor ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, ősz, csapadék, változékony, fagy, időjárás