Egy közelgő hidegfront előterében ma meleg, nedves léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, ezzel együtt azonban egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Napközben többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak rövidebb napos időszakok fordulhatnak majd elő. Többfelé és több alkalommal számíthatunk esőre, záporra, sőt a délutáni órákban egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat majd. Az esti órákig helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A csapadékos idő ellenére meglehetősen enyhe idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 16-18 fok között alakulnak majd.

Hétfőre megérkezik fölénk a hidegfront, átmenetileg csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A megerősödő északnyugati széllel már hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt mérséklődik a nappali felmelegedés, már csak 10 fok körüli csúcs hőmérsékletek várható.
Kedden újabb változás várható időjárásunkban. Egy mediterrán ciklon hatására ismét beborul az ég és egyre nagyobb területen kezdődik esőzés. A ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk, így további erős lehűlésre, szinte már kora télies időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A déli szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul, de néhol akár 20 fok is lehet. A késő esti órákra 12-14 fok közé hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet, majd az esti óráktól beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északi, északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét közepétől már szárazabb, de továbbra is hideg levegő érkezik fölénk. Egyre több lesz a napsütés, a hőmérsékletek azonban az átlagos alatt alakulnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmeneti, időjárás, felmelegedés, csapadék, eső, zivatar