Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire, napos, száraz az idő, csak kisebb körzetekben fordulhatnak elő erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok.
Az anticiklon fölé délnyugati áramlással enyhébb léghullámok érkeznek, ennek köszönhetően kisebb felmelegedés kezdődik. Enyhülnek az éjszakák, a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig szerdán már elérhetik a 15-16 fokot. Eleinte folytatódik száraz idő, majd szerda napközben egy közelgő újabb hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól kisebb csapadék is előfordulhat majd.

Csütörtökre át is vonul felettünk a hidegfront. Eleinte még erősen felhős idő várható, majd napközben az érkező szárazabb levegő hatására fokozatosan felszakadozik a felhőzet. A megerősödő északi széllel hidegebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

161101_k

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A késő esti órákra 6-8 fokig hűl a levegő.

161101_sze

Szerda: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, de a derültebb helyeken 0 fok is lehet. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő, az enyhébb idő a déli tájakon lesz.

161101_cs

Csütörtök: eleinte még erősen felhős idő várható, majd a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

161101_egyh

Távolabbi kilátások: szombatig csendes, száraz idő várható, majd ezt követően egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Eleinte enyhül az idő, majd a jövő hét elején újabb lehűlés érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változó, melegfront, ősz, hidegfront, időjárás