Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a jelentős változást okozó markáns frontok messze elkerülik térségünket. A reggeli pára, vagy ködfoltok feloszlása után többnyire változóan felhős, napos az idő, csak kisebb körzetekben növekedhet meg átmenetileg a felhőzet, de csapadék itt sem várható.

Az anticiklon fölé északkelet felől hidegebb léghullámok szivárognak, így kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de a lehűlés mértéke inkább az éjszakai hőmérsékletekben mutatkozik majd meg. Főleg kedd hajnalban lehet kiterjedtebb fagy, többnyire 0,-2 fok közé hűlhet a levegő.

Szerdára átmenetileg enyhébb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, ennek köszönhetően erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek ismét elérhetik a 15 fokot. Eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben egy közelgő újabb hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és az esti órákban kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: változóan felhős idő várható, hosszabb napos időszakokkal. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, de a ködös helyeken ennél 1-2 fokkal melegebb lesz. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul.

null

Szerda: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben észak felől erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti órákban már kisebb csapadék is előfordulhat majd. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 13-16 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a megye déli tájain mérhetjük majd.

null

Távolabbi kilátások: az átmeneti enyhülés után csütörtökön már egy újabb hidegfront okoz hőmérséklet visszaesést. Főleg péntek és szombat hajnalban fordulhat elő gyenge fagy. Ezt követően egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Vasárnaptól egy ciklon hatására egyre többfelé várható eső, zápor, ezzel egy időben pedig átmenetileg ismét melegszik az idő. A jövő hét elején azonban a ciklon hátoldalára kerülve újabb lehűlés veszi kezdetét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, időjárás, szalinay