Egy közelgő hidegfront előterében ma még meleg, de növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, ezzel együtt azonban változékonyabbra fordul az idő. Az esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 19-21 fok között alakulnak majd.

Szerdán már a hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, szeles időre számíthatunk. Eleinte még többfelé lehet újabb eső, zápor, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam, megkezdődhet a felhőzet felszakadozása. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de nem lesz túl hűvös, a legmelegebb kora délutáni órákban 15 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Csütörtökön folytatódik a száraz, hűvös levegő beáramlása. Több lesz a napsütés, ennek ellenére azonban kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd erősebben megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákra 13-15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerda: eleinte erősen felhős idő várható többfelé esővel, záporral, majd a napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugtai szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a szél, éppen ezért erősödik az éjszakai lehűlés. Főleg péntek hajnalban alakulhatnak ki gyenge fagyok. A hétvégén gyenge frontok érintenek minket, több lesz a felhő felettünk, de jelentős csapadék, vagy lehűlés nem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, ősz, felhő, csapadék, időjárás