A Kárpát-medence egy ciklon előoldali, meleg áramlásába került. Dél, délnyugat felől több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés, az átlagosnál is melegebb időre számíthatunk. A meleg levegő beáramlása erős délnyugati széllel jár, ennek köszönhetően tovább csökken a ködhajlam, már csak a mélyebben fekvő, szélvédett völgyekben lehetnek átmeneti ködfoltok.

Az átmeneti "meleghullám" kedden éri el tetőpontját, ekkor a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 20-21 fokot. A nap első felében még változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni óráktól egy közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Szerdán a hidegfront alakítja időjárásunkat, változékonyabb, szeles időre számíthatunk. A reggeli, délelőtti órákban még lehet csapadék, majd felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. A megerősödő északnyugati széllel több fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A késő esti órákra 13-15 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé újabb esővel, záporral, majd a délutáni órákban várhatóan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már nyugalomba jut felettünk a hidegfront, szárazabbra, csendesebbre fordul az idő. A derült éjszakákon többfelé lehet gyenge fagy, napközben pedig kevéssel 10 fok feletti hőmérsékletek várhatók. A hétvégéhez közeledve kisebb felmelegedés kezdődik, ezzel együtt azonban ismét erősödik a ködhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, ősz, változékony, csapadék, időjárás