A következő időszakban egy ciklon meleg áramlásába kerül a Kárpát-medence, ennek köszönhetően átmenetileg visszatér a kellemes hőmérsékletű, őszi idő. Napról-napra több fokkal emelkedik a hőmérséklet, a jövő hét elején már 20 fok közeli maximum hőmérsékletek várhatók, azaz az átlagosnál is melegebb időre számíthatunk.

Többnyire változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Ezeken tájakon jóval szerényebben alakulnak a nappali hőmérsékletek.

Megjegyzés: éjszakánként kiterjedtebb ködfoltok is képződhetnek, melyek egy része csak a délutáni órákra oszlik majd fel. Lesznek helyek, ahol a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, máshol pedig hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. A késő esti órákra 5-7 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem lesz, legfeljebb átmeneti ködszitálás fordulhat elő. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+3 fok között alakul. A délutáni órákra 12-16 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös, vagy ködfelhős tájakon mérhetjük majd.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugtai szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén egy hidegfront hatására változékonyabbra fordul az idő. Szórványosan várható kisebb eső, zápor és 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, enyhülés, időjárás