Déli áramlással az eddigieknél jóval enyhébb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Szombatig további felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek helyenként már megközelíthetik a 20 fokot. Eleinte viszonylag száraz levegő lesz felettünk, így több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk.

Szombat délutántól egy közelgő hidegfront előterében már nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, ennek hatására erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosak esők, záporok is előfordulhatnak majd.

Vasárnap már a hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, szeles időre számíthatunk. Többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még többfelé valószínű eső, zápor, majd a délutáni órákra várhatóan csökken a csapadékhajlam. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, csak néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem lesz. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és estétől szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Néhol gyenge zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 16-19 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte többfelé, majd a délutáni órákban már csak elszórtan fordulhat elő eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a meglehetősen változékony idő. Többnyire felhős idő várható, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. A jövő hét közepétől egyre több csapadék valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ciklon, fagy, felmelegedés, front, ősz, lehűlés, csapadék, időjárás