A csapadékos, hideg időt okozó mediterrán ciklon eltávolodik térségünkből, mögötte már enyhébb, átmenetileg szárazabb léghullámok érkeznek fölénk.
Péntekig egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet, zavartalan napsütésre azonban továbbra sem számíthatunk. A kevesebb felhő miatt erősödik az éjszakai lehűlés, helyenként gyenge fagy is előfordulhat majd, napközben azonban viszonylag kellemes idő várható, 15 fok körüli csúcs hőmérsékletekkel.

Szombatra igen enyhe, de növekvő nedvességtartalmú légtömegek érkeznek fölénk. A délelőtti órákban még lehet kevés napsütés, majd ezt követően gyakran lesz erősen felhős az ég és szórványosan eső, zápor is előfordulhat majd. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 17-18 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A derült, szélcsendes helyeken gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elsősorban a délutáni, esti órákban alakulhat ki eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, igazi őszi idő. Többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Kisebb esők, gyenge záporok bármelyik nap előfordulhatnak, jelentős csapadék azonban nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, lehűlés, ciklon, csapadék, fagy, ősz, front, időjárás