Az esős időt okozó mediterrán ciklon lassan távolodik térségünkből, mögötte a következő napokban már kissé szárazabb, az eddigieknél enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

Ma azonban még a felhőké lesz a főszerep, határozottabb felhőzetcsökkenés a késő délutáni, esti óráktól lehet majd. Eleinte még többfelé lehet újabb eső, zápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam.

Csütörtöktől tovább csökken a felhőzet, de zavartalan napsütésre továbbra sem számíthatunk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, pénteken már 14-16 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak az esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, helyenként talaj menti fagy is előfordulhat majd. Az éjszakai órákban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombaton átmenetileg tovább melegszik a levegő, de meglehetősen változékony időre számíthatunk. A rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég és szórványosan várhatók esők, záporok. Hétfőtől kelet, délkelet felől már szárazabb, ugyanakkor néhány fokkal hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására ismét gyengül a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, dér, lehűlés, ősz, front, fagy, csapadék, időjárás