A Kárpát-medencében megülepedett hűvös levegő fölé kissé enyhébb, eleinte alacsony nedvességtartalmú léghullám érkezik. Hétfő délutánig még folytatódik a mostanihoz hasonló csendes, párás, késő őszi idő, jelentéktelen csapadék legfeljebb elvétve fordulhat majd elő.
Fokozatosan mérséklődik az éjszakai lehűlés, megszűnnek a talaj menti fagyok, napközben pedig többnyire 12-14 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

Hétfőtől egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon áramlási rendszerében növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért erősen megnövekszik a felhőzet és kedden már egyre nagyobb területen várható eső, zápor. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmelegebb kora délutáni órákban többnyire 10-12 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

161009_v

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen, futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákban többnyire 6-8 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

161009_h

Hétfő: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, helyenként ködfoltok is képződhetnek majd. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

161009_k

Kedd: erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

161009_egyh

Távolabbi kilátások: szerda estig még többfelé számíthatunk kisebb esőkre, záporokra, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam, de továbbra is sok lesz felettünk a felhő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, lehűlés, ősz, időjárás, csapadék