Hazánk időjárását egy anticiklon, illetve a délnyugati áramlással fölénk érkező meleg léghullámok együttes hatása alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, csak átmeneti felhőzetnövekedés fordulhat elő. Eleinte folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek szombaton még elérhetik a 25-26 fokot.

Vasárnaptól jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Egy közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és napközben már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de még viszonylag kellemes időre számíthatunk.

Hétfőre megérkezik fölénk a hidegfront, tovább vastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, jelentős csapadék azonban nem valószínű. A megerősödő északi széllel az eddigieknél jóval hűvösebb léghullámok árasztják el térségünket, a legmelegebb kora délutáni órákban már mindenütt 20 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

A nap első felében még többnyire felhős idő várható, további szórványos csapadékkal, majd ezt követően felszakadozik a felhőzet, kevés napsütésre is számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 16-18 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, majd az esti óráktól átfordul északnyugatira. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől további erős lehűlés várható, a hőmérsékletek már a novembert idézik majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ciklon, front, időjárás, fagy, meleg, nyár, ősz, lehűlés, csapadék