Hazánk időjárását továbbra is egy anticiklon alakítja, a jelentős változásokat okozó frontok a kontinens északi területei felett haladnak. Nálunk a leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, csak átmeneti felhőzetnövekedés fordulhat elő.

A hőmérsékletek kezdetben a sokévi átlagnak megfelelően alakulnak majd, a délutáni órákra általában 20-22 fokig melegszik a levegő.

A hét közepétől az anticiklon fölé afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így fokozatos felmelegedés kezdődik, csütörtöktől már nyárias hőmérsékletekre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 10-13 fok közé hűl a levegő.

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik az átlagosnál melegebb idő, legfeljebb 1-2 fokkal csökkenhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dér, ősz, nyár, ciklon, fagy, lehűlés, front, csapadék, meleg, időjárás