Jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A tartós nyárias időt okozó anticiklon leépül felettünk, ennek következtében az északnyugat-európai ciklonok hidegfrontjai előtt is megnyílik az út hazánk felé. A következő időszakban tartós északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk. A lehűlés több lépcsőben zajlik majd, a jövőhét elején már októberre jellemző hőmérsékletek várhatók.

A hétvégén megérkezik fölénk a hűvösebb levegő első hulláma, mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek azonban még többnyire 20 felett alakulnak majd. A változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhatnak kisebb esők, záporok, de nagyobb területre kiterjedő, tartós csapadék nem valószínű.

Hétfőtől aztán nagyobb nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. További lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már mindenhol 20 alatt alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A délnyugati szél megélénkül, majd északnyugatira fordul és időnként erősebb széllökések is lehetnek. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul, de a megye délkeleti felében ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő. A hét közepétől csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, csendes őszi idő köszönt be. Az éjszakák egyre hidegebbek lesznek, napközben pedig többnyire 20 fok alatti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: évszak, ősz, hidegfront, eső, csapadék, nyár, időjárás