A túlnyomóan napos, száraz időt okozó anticiklon átmenetileg gyengül, elmozdul helyéről, így a következő 24 órában kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, jelentős lehűlés, vagy kiadós csapadék azonban nem várható. Egy közelgő gyenge hidegfront előterében ma még meleg léghullámok érkeznek fölénk, ezért kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 31-32 fokot. Eleinte a napsütésé lesz a főszerep, majd a délutáni óráktól már megnövekedhet a felhőzet, de csapadék csak néhol fordulhat elő.

Kedden felettünk lesz a hidegfront, ennek hatására átmenetileg erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan várhatók záporok, zivatarok. A megerősödő északnyugati széllel néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a kánikulát kellemes hőmérsékletű, nyári idő váltja fel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb a késő délutáni óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet, de zápor, zivatar csak néhol alakulhat ki. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan, főleg a nap első felében alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok kötött alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét közepétől már ismét egy anticiklon alakítja időjárásunkat, egyre naposabbra, szárazabbra fordul az idő. Napról-napra kissé emelkedik a hőmérséklet, visszatérnek a 30 fok közeli csúcsértékek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, kánikula, hőség, nyár, ősz, időjárás, csapadék