Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen.

A következő napokban az anticiklon peremén már afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így további jelentős felmelegedés várható, szombaton már kánikulára számíthatunk. Az éjszakák még jelentős felfrissülést hoznak, napközben azonban egyre nagyobb területeken mérhetünk 30 fok feletti maximum hőmérsékleteket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Péntek: derült, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk. Kissé megélénkül a délkeleti szél. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét hétfőig tovább melegszik az idő, majd kedden záporokkal, zivatarokkal egy hidegfront éri el térségünket. Átmenetileg kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, majd a hét második felében ismét visszatérnek a 30 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, csapadék, kánikula, ősz, hőség, nyár, időjárás