Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok messze elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására egyre naposabbra, szárazabbra fordul az idő, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Kezdetben még átlagos hőmérsékletű nyári idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 30 fok alatt maradnak.

A hét második felétől az anticiklon peremén egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatos felmelegedés kezdődik, pénteken már részleges kánikula várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél időnként megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövőhét elején is folytatódik a kánikulai meleg, átmeneti kisebb lehűlés legfeljebb kedd, szerda felé lehet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, hajrá, előrejelzés, nyár, időjárás