Északnyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat, amely napközben kelet, délkelet felé halad tovább. A front útját megerősödő szél és szórványos záporok, zivatarok kísérik majd. Napközben már megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása, így tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 19-23 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók. A magasabb értékeket a megye keleti, délkeleti tájain, még a front érkezése előtt mérhetjük majd, ugyanakkor lesznek helyek, ahol a legmagasabb hőmérsékletek már a 20 fokot sem érik el.

Csütörtökre áthalad felettünk a hidegfront. Kezdetben még felhős idő várható, elszórt záporokkal, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, helyenként több-kevesebb napsütés is várható. Szeles, hűvös idő várható, 19-21 fok közötti maximum hőmérsékletekkel.

Péntekre nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik s szél, éppen ezért erősen lehűl a levegő, helyenként 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak egymással, futó zápor legfeljebb elvétve fordulhat majd elő.
Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, de még mindig jóval hűvösebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is előfordulhat majd. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 19-23 fok között alakul. A magasabb értékeket a megye délkeleti határán, a front érkezése előtt mérhetjük majd, ugyanakkor lesznek helyek, főleg a nyugati tájakon, ahol a maximum hőmérsékletek már a 20 fokot sem érik el. A késő esti órákra 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még erősen felhős idő várható, elszórt záporokkal, majd a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, legfeljebb néhol fordulhat elő rövid, futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől fokozatos felmelegedés kezdődik, visszatér a nyári idő. A jövőhéten is folytatódhat a csendes, nyári idő, újabb hidegfront érkezése egyelőre nem látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, zápor, nyár, zivatar, időjárás