Időjárásunkat továbbra is a helyi hatások alakítják, így folytatódik az előző napokban megszokott, fülledt, meleg idő. A meleg, labilis levegő kedvező feltéteket teremt a felhő és csapadék képződésnek. A gyakran erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből ma többfelé és több alkalommal várható zápor, zivatar. Egy-egy erősebb zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd.

Péntektől stabilabb légállapotú levegő érkezik fölénk, ennek hatására megindul a légkör kiszáradása, már csak elszórtan alakulhat zápor, vagy zivatar. A több napsütés hatására kissé erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 30 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szombattól afrikai eredetű, száraz, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, beköszönt a kánikula.

Megjegyzés: a várható zivatarok helyi keletkezésűek lesznek, így ezek pontosabb előrejelzése csak az esemény előtti 1-2 órában lehetséges. A napos, valamint az erősen gomolyfelhős, zivataros tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással. A lehulló csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az és, emellett azonban kevés napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északi szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul, de a tartósan csapadékos tájakon nem lesz melegebb 25 foknál. A késő esti órákra 22-24 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb elszórtan fordulhat elő zápor, vagy zivatar. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak elvétve alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. A délkeletii szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól egy közelgő hidegfront előterében már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ezért napközben már ismét növekszik a zápor, zivatar hajlam. A jövőhét elején egy hidegfront okoz változékonyabb, néhány fokkal hűvösebb időt. Újabb felmelegedés augusztus 5. után valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, hőség, jég, kánikula, strand, fülledt, felhő, nyár, csapadék, időjárás