Továbbra is meleg, labilis levegő alakítja időjárásunkat, ez pedig kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

Az erős párolgás hatására fokozódik a gomolyfelhő képződés és a következő órákban egyre többfelé pattanhatnak ki záporok, heves zivatarok.
Az erősebb zivatargócokban jégeső és szélvihar is előfordulhat majd. A fő veszélyforrás azonban a felhőszakadás, illetve az ennek következtében kialakuló villám árvizek lehetnek majd. Egy-egy intenzívebb gócban akár 50-70 mm eső is lezúdulhat majd.

Megjegyzés: a lehulló csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd. Lesznek helyek, amelyek kimaradnak majd a csapadékhullásból.

Kaposvártól keletre már ki is alakultak az első zivatarcellák. (friss radar).
Kaposvártól keletre már ki is alakultak az első zivatarcellák. (friss radar).

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, nyár, zivatar, időjárás, somogy, kaposvár