Somogyban a napi középhőmérséklet már elérheti a 25 fokot, ezért az elsőfokú hőség figyelmeztetés lépett érvénybe! A Kárpát-medencét kitöltő meleg levegő fölé kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek, ez pedig kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és eleinte elszórtan, majd vasárnaptól már egyre többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. Egy-egy heves zivatargócban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat majd.

Az éjszakák már nem hoznak jelentős felfrissülést, napközben pedig többnyire 29-32 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók, de a magasabb páratartalom miatt ennél jóval melegebbet érezhetünk majd.
A jövőhét elején is folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt, meleg idő.

Megjegyzés: a várható zivatarok helyi keletkezésűek lesznek, így ezek pontosabb előrejelzése csak az esemény előtti 1-2 órában lehetséges. A napos, valamint az erősen gomolyfelhős, zivataros tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő napokban többfelé és több alkalommal várhatók záporok, zivatarok, ám lesznek helyek, amelyek kimaradnak majd a csapadékhullásból.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé lehet zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, többfelé valószínű zápor, vagy zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északi szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a meleg, nyári idő, számottevő hőmérséklet visszaesés továbbra sem várható. Átmeneti záporok, vagy heves zivatarok bárhol és bármikor kialakulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, hőség, nyár, időjárás