A hűvös, csapadékos időt okozó mediterrán ciklon fokozatosan eltávolodik térségünkből, mögötte hétfőtől már szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Több lesz a napsütés és a hétvégéhez képest már jelentősen melegszik a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek kevéssel 25 fok felett alakulnak majd.

A hét további részében folytatódik a fokozatos felmelegedés, lassan visszatérnek a 30 fok közeli maximum hőmérsékletek. Többnyire a napsütés lesz a főszerep, időnként azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd, de tartós csapadékra sehol sem kell számítani.

A hétvégén tovább melegszik a levegő, igazi strandidő várható.

1.jpg

1.Ábra: a jövőhét közepétől már afrikai eredetű, meleg léghullámok érik el Európa déli tájait. Térségünkben is erős felmelegedés kezdődik, de az igazán forró levegő egyelőre a Kárpát-medencén kívül marad majd.

2.jpg

2. Ábra: a jövőhét szombatra várható maximum hőmérsékletek. Hazánk déli tájain már kevéssel 30 fok fölé melegedhet a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, nyár, felmelegedés, időjárás, előrejelzés, meleg