Északnyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat, amely csak lassan araszolgatva halad kelet, délkelet felé, így Somogy megyében ma még folytatódik a meleg idő, csak néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A front előterében labilis léghullámok érkeznek fölénk, ezért erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és a délutáni, esti órákban már záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat.

Csütörtök hajnalban megérkezik fölénk a hidegfront, erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, heves zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Napközben eleinte még előfordulhat újabb eső, zápor, majd a délutáni órákban várhatóan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

A megerősödő, időnként viharossá fokozódó északnyugati széllel mintegy 10 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket, a délutáni órákban már csak 20 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

Pénteken felhőátvonulásos, szeles, az átlagosnál több fokkal hűvösebb időre számíthatunk.

Megjegyzés: a várható zivatarok térbeli és időbeli eloszlása meglehetősen bizonytalan! A késő délutáni, esti órákban szupercellás zivatarok kialakulására is van esély. Nagyobb területeket érintő, vonalba rendeződött heves zivatarláncolat is létrejöhet. Fő veszélyforrás a nagy méretű jég, illetve a károkozó szélvihar lesz. Egyes felhőszakadás gócokban akár 40-50 mm eső is hullhat, így akár villám árvizek is kialakulhatnak majd, ugyanakkor lesznek helyek, ahol a front szárazon vonul majd át.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős és mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte csak néhol, majd a késő délutáni, esti óráktól már szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Helyenként felhőszakadás, jégeső és károkozó szélvihar is előfordulhat majd. A változó irányú szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 29-31 fok között alakul, de a megye északi, északnyugati tájain ennél hűvösebb, délkeleti tájain pedig melegebb is lehet majd. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb a délutáni, esti óráktól szakadozhat fel hosszabb időre a felhőzet. Eleinte többfelé várható eső, zápor, heves zivatar, majd a délutáni óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: a gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Néhol előfordulhat futó zápor. A északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az átmeneti hűvösebb periódus után, a jövőhét elejétől újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vihar, szél, kánikula, lehűlés, jég, hőség, időjárás