Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése július hónapra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos idővel számol. Ha hinni lehet a szezonális modellnek, akkor az idei július a nyaralók, illetve a mezőgazdaságból élők számára is kedvező időt hozhat. Átmeneti hőhullámok minden bizonnyal előfordulhatnak majd, de tartós, extrém hőség, hosszan tartó nagy szárazság a jelenlegi modellszámítások szerint nem valószínű.

Európa északi, északnyugati tájain ciklonok okoznak meglehetősen változékony, az átlagosnál jóval hűvösebb idő. Ezzel szemben a kontinens déli területei felett nagy tömegű, igen meleg levegő halmozódott fel, ezeken a tájakon már tartósan 35 fok közelében alakulnak a hőmérsékletek. A Kárpát-medence időjárását a következő időszakban a fent említett ciklonok érintőleges hidegfrontjai, valamint a közelünkben időről-időre megerősödő anticiklonok peremén érkező afrikai eredetű, száraz, igen meleg léghullámok alakítják.

A két levegőfajta válaszvonala időnként a Kárpát-medence közelébe kerül, ennek hatására pedig többször is változékonyabbra fordul az idő.
A néhány napos száraz, kánikulai időszakokat mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő követi. A meleghullámokat megtörő erősebb hidegfrontok felhőszakadásokat, jégesőket és szélviharokat is hozhatnak magukkal.

Kis eséllyel ugyan, de a közelünkben megerősödő anticiklonok a hónap második felében akár omega anticiklonná, blokkoló anticiklonná is fejlődhetnek. Ez a tartósabban fennálló magasnyomású képződmény elzárja a kontinens belsejébe induló hűvösebb, nedvesebb légtömegek útját, ugyanakkor biztosítja a száraz, igen meleg léghullámok folyamatos beáramlását. Erre az időjárási helyzetre a tartós kánikula és az egyre fokozódó aszály a jellemző.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra.

null

3. Ábra: Európa északi, északnyugati területei felett még mindig meglehetősen hűvös légtömegek helyezkednek el. Ebben a térségben ciklonok okoznak változékony, csapadékos időt. A ciklonok hidegfrontjai időnként elérik a Kárpát-medence térségét is.

null

4. Ábra: hőmérsékleti diagram Somogy megye térségére. A következő időszakban is folytatódik kisebb hőmérsékleti " hullámvasút ". Az átmeneti, néhány napos hőhullámokat újabb és újabb gyenge hidegfrontok zárják majd le. A hónap közepétől megnő a bizonytalanság, kis eséllyel akár tartósabb kánikula is kialakulhat majd.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, előrejelzés, időjárás