Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is meleg, a hétvégétől azonban kissé nedvesebb, labilis légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé, ami kedvező féltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.
A több kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni órákban alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok, de igazából nem ez lesz a jellemző. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás és nagyméretű jég is előfordulhat majd.

Szombaton csak néhol, majd vasárnap estétől egyre többfelé alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. A zivatarok meglehetősen hevesnek ígérkeznek, többfelé valószínű jégeső, felhőszakadás és szélvihar.

Az éjszakák kellemesek lesznek, többnyire 16-18 fok közötti minimum hőmérsékletek várhatók, napközben pedig általában 27-30 fok közötti csúcs hőmérsékletekre számíthatunk. Az alacsonyabb értékeket a felhősebb időszakokban, illetve szombaton mérhetjük majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a napsütés mellett időnként erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd, felhőszakadás és jégeső kíséretében. A déli, délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Szombat: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, legfeljebb néhol alakulhat ki átmeneti zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákban 26-28 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

Vasárnap: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé valószínű zápor, zivatar. Heves zivatarok is előfordulhatnak majd. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten is folytatódhat az átlagosnál melegebb, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. A nappali hőmérsékletek többnyire 28-31 fok között alakulnak majd, de a záporos, zivataros helyeken átmenetileg 25 fok közelébe hűlhet a levegő. Összességében nagy mennyiségű csapadék valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, nyár, meleg, időjárás