Déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő néhány napban tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek. A fölénk érkező levegő kezdetben még száraz lesz, így sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb néhol alakulhat ki rövid ideig tartó hűsítő zápor, vagy zivatar. Vasárnaptól még továbbra is meleg, de már növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így változékonyabbra fordul időjárásunk.

A meleg, labilis levegő kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. Eleinte még napos idő várható, majd a délutáni, kora esti óráktól már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Nagyobb területre kiterjedő, heves zivatarrendszer is kialakulhat majd. Egy-egy zivatargócban felhőszakadásra, jégesőre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 fok közelében alakulnak majd.

A jövő hét elején néhány fokkal hűvösebb levegő szivárog fölénk, enyhül a meleg, de még így is kellemes, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható. További záporokra, zivatarokra számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, vagy zivatar. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte gyengén felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Délutánra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten kissé változékonyabbra, néhány fokkal hűvösebbre fordul az idő. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből szinte bármelyik nap előfordulhat zápor, zivatar.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: strand, nyár, tavasz, meleg, zivatar, zápor, időjárás