Spanyolországtól nyugatra egy ciklon örvénylik, ennek előoldali áramlásában dél felől afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.

A következő napokban tovább melegszik a levegő, a hétvégén már 30 fok körüli csúcshőmérsékletek várhatók és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek. A fölénk érkező levegő kezdetben száraz lesz, így összességében napos időre számíthatunk. Az erősebb párolgás következtében azonban gomolyfelhők jelennek meg az égen, ezekből pedig egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar is kialakulhat majd, de szombat estig még nem ez lesz a jellemző.

Vasárnaptól már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de legfeljebb néhol alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással. A délutáni, kora esti óráktól egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. A déli szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő, de zivatarok környezetében átmenetileg visszaesik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől nedvesebb léghullámok alakítják időjárásunkat, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, kellemes időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, tavasz, nyár, meleg, zápor, időjárás