Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban további jelentős felmelegedésre, hamisítatlan nyári időre számíthatunk.
Az éjszakák egyre enyhébben lesznek, általában 14-16 fok közé hűl a levegő, napközben pedig kezdetben 25-27, majd a hétvégén már 30 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A fölénk érkező levegő viszonylag száraz lesz, ezért összességében sok napsütésre számíthatunk. Az erősebb párolgás hatására azonban időnként gomolyfelhők jelennek meg az égen, ezekből pedig helyi jellegű záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A változóirányú szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Péntek: a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat majd. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből helyenként hűsítő zápor, vagy zivatar is előfordulhat majd. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől ismét változékonyabbra, néhány fokkal hűvösebbre fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, felmelegedés, időjárás