Az átmeneti kisebb lehűlés után, a hét közepétől ismét visszatér az igazi nyári idő. Csütörtöktől egy ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Erős felmelegedés kezdődik, a hétvégén már az átlagosnál is melegebb időre számíthatunk.

Az éjszakák egyre kellemesebbek lesznek, napközben pedig eleinte 25-28, majd szombattól már 28-30 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók.

A fölénk érkező levegő viszonylag száraz lesz, így összességében napos időre számíthatunk. Az erős párolgás következtében azonban gomolyfelhők jelenhetnek meg az égen, ezekből pedig főleg a délutáni órákban helyi jellegű záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd.

Megjegyzés: az esetleges zivatarok kialakulásának helyét és időpontját csak az esemény előtti 1-2 órában lehet pontosabban meghatározni.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: program, napsütés, Rippl-Rónai, család, fesztivál, zápor, időjárás, kultúra