A Kárpát-medence időjárását egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja. A ciklon áramlási rendszerében enyhe, többnyire nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért folytatódik a csapadékos idő. Szerda estig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, ezekből összességében jelentős mennyiségű eső, zápor várható. Néhol intenzív záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd, melyekből rövid idő alatt 20-30 mm csapadék is hullhat.

Az esőzónák között átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, tartós napsütés azonban nem valószínű. Csütörtöktől már távolodik térségünkből a mediterrán ciklon, egyre nagyobb területeken szakadozhat fel a felhőzet. Megszűnik a tartós eső, szórványos záporok azonban még továbbra is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Főként a délutáni órákban várható újabb eső, zápor. Néhol zivatar is előfordulhat felhőszakadás kíséretében. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A késő esti órákra 11-13 fok közé hűl a levegő.

Szerda: túlnyomórészt borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható.. Szórványosan várhatók záporok. Az északi szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéhez közeledve tovább erősödik a nappali felmelegedés, az időjárás változékony jellege azonban megmarad. Tartós, nagy területre kiterjedő csapadék már nem várható, délutáni záporok, zivatarok azonban bárhol előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, tavasz, csapadék, időjárás