Hazánk időjárását egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja.

A ciklon áramlási rendszerében dél felől enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért erősödik a nappali felmelegedés, de az időjárás változékony jellege megmarad.

Szombaton átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés, ennek hatására a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 20 fokot.

Vasárnap már megközelíti hazánkat a ciklon csapadékzónája, több lesz felettünk a felhő és a délutáni, esti órákban esők, zápporok is kialakulhatnak majd. A hőmérsékletekben még nem várható lényeges változás, folytatódik a viszonylag kellemes idő.

Hétfőn felettünk lesz a ciklon csapadékzónája, esős, szeles, hűvös időre számíthatunk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A késő esti órákra 9-11 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: napközben már erősebben megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés inkább a délelőtti órákban valószínű. A délutáni óráktól szórványosan számíthatunk esőkre, záporokra. A délkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a mérsékelten meleg, változékony idő, majd a jövőhét végén jelentős felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, hétvége, eső, időjárás