Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése márciusra.
A modell, amely a téli hónapokban meglehetősen jól teljesített, összességében átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos idővel számol.
Az rekord enyhe, +5,+6 fokos anomáliával záró február után, egy hőmérsékleti szélsőségektől mentes, tavaszi hónap kezdődhet.

Európa felett jelentős hőmérsékleti kontraszt van kialakulóban. A kontinens északi, északnyugati részén még viszonylag nagy kiterjedésű, hideg légtömeg helyezkedik el, ugyanakkor messze délen, délkeleten már egyre melegebb levegő kezd el felhalmozódni. A Kárpát-medence és környéke a következő időszakban e két légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik majd el. Erre az időjárási helyzetre a mozgalmas, szeles, gyakran csapadékos idő a jellemző.

A hónap során az északnyugati áramlással érkező hideg, illetve a délkelet felől terjeszkedő meleg léghullámok váltogatják majd egymást. Ciklon előoldali helyzeteknél akár 15 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, míg az átvonuló hidegfrontok alkalmával átmenetileg átlag alá hűlhet a levegő. A jelenlegi számítások szerint, szibériai eredetű, hideg léghullámok érkezésének kicsi az esélye, így tartósabb, erősebb fagyokra már nem kell számítani. Egy-egy hidegfront nyugalomba jutásakor, derült, szélcsendes éjszakákon azonban előfordulhatnak átmeneti kisebb fagyok.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra.

null

3. Ábra: Európa felett jelentős hőmérsékleti kontraszt van kialakulóban. A Kárpát-medence a hideg-meleg légtömegek határán, ütközőzónájában helyezkedik el.

null

4. Ábra: 2 méteres magasságra számolt hőmérsékletek március 13-ra. Európa északi tájain, illetve Oroszország európai területein is az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletek várhatók. A hideg légtömegek visszaszorultak egészen az Ural-hegységtől keletre eső területek fölé, így komolyabb lehűlésre továbbra is kicsi az esély.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszú távú, március, időjárás