Időjárásunkat egy hatalmas kiterjedésű ciklon alakítja. A Kárpát-medence a ciklon előoldali, meleg áramlásában helyezkedik el. Dél felől meleg, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ez okozza a mai enyhe, csapadékos időt.

A ciklon áramlási rendszerében Afrika is beletartozik, ezért az óramutató járásával ellentétes irányban örvénylő ciklon szaharai homokot szippant fel magával. A vöröses színű finom homok az erős áramlással együtt eljut Európa fölé is. A homokot az eső kimossa a légkörből, így aztán azt a különböző tereptárgyakon viszontláthatjuk majd.

A friss műholdfelvételen szépen látszik a ciklon, illetve annak áramlási rendszerében érkező homok.
A friss műholdfelvételen szépen látszik a ciklon, illetve annak áramlási rendszerében érkező homok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: sivatag, homok, hullás, ég, időjárás