Egy ciklon áramlási rendszerében ma még enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a meglehetősen változékony, az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Napközben többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a délutáni órákban szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor, a délutáni órákban néhol zivatar. A nappali hőmérsékletek a csapadékos idő ellenére többnyire 11-14 fok között alakulnak majd.

Keddre megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja, megerősödik az északnyugati szél és további esőkre, záporokra számíthatunk. A front mögött az eddigieknél hűvösebb levegő áraszt el minket, kissé visszaesik a hőmérséklet.
Szerdán átmenetileg szárazabbra, naposabbra fordul az idő, csütörtökön azonban már újabb esőfelhők érkeznek fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a délutáni óráktól szakadozhat fel néhol a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, a délutáni órákban néhol zivatar. A déli, délkeleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 11-14 fok között alakul, a magasabb értékek az átmenetileg gyengén felhős tájakon lesznek. A késő esti órákra 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat, főleg a délutáni órákban felszakadozhat a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék késő estig nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a változékony, időnként csapadékos időjárás. A kissé hűvösebb idő után, a hétvégén átmeneti újabb felmelegedés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vége, enyhe, tél, időjárás