Déli áramlással enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért folytatódik a változékony, gyakran csapadékos, de az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Hétfőig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, ezekből összességében akár jelentős mennyiségű eső is hullhat. A távozó és érkező esőzónák között átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, néhol rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd, de általában nem ez lesz a jellemző.

Vasárnaptól az eddigieknél is enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, átmenetileg visszatérnek 15 fok közeli hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire borult idő várható, legfeljebb az esti órákban szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte többfelé várható újabb eső, zápor, majd a délutáni órákban átmenetileg csökkenhet a csapadékhajlam. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: általában erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a csapadékos, igen enyhe idő, majd a későbbikben várhatóan csökken a csapadékhajlam és ezzel együtt kisebb lehűlés kezdődik.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, olvad, havazás, , tél, tavasz, eső, időjárás