A távozó ciklon mögött átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért ma egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a kora délutáni órákban 10 fok körüli csúcshőmérsékletek várhatók.

A szárazabb időszak azonban nem tart sokáig, péntektől egy ciklon áramlási rendszerében már ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Vasárnap estig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, összességében többfelé várható eső, zápor.

Az egyes esőzónák érkezése között, átmenetileg előfordulhatnak majd kevésbé felhős időszakok is, de nem ez lesz a jellemző. Péntek és szombat hajnalban többfelé lehet gyenge fagy, ettől eltekintve azonban folytatódik átlagosnál enyhébb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a csapadékos tájakon lesznek.

Szombat: többnyire borult idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek az átmenetileg gyengén felhős tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a többnyire csapadékos, az átlagosnál jóval enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsüt, , lehűlés, fagy, eső, tél, időjárás, csapadék