Egy ciklon előoldalán ma felerősödik felettünk a délnyugati áramlás, amellyel még az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre nagyobb területeken mérhetünk 15 fok feletti maximum hőmérsékleteket. Átmenetileg kevesebb lesz felettünk a felhő, legfeljebb néhol fordulhat majd elő futó zápor.

Szerdára egy mediterrán ciklon érkezik fölénk, egyre többfelé várható eső, zápor. Nagy területre kiterjedő, jelentős mennyiségű csapadék várható. A szerda éjféli órákig helyenként 20-40 mm eső is lehullhat majd.
A ciklon hátoldalán viharossá fokozódik az északnyugati szél, amellyel átmenetileg hidegebb levegő érkezik fölénk, így néhol akár havas eső, átmeneti hóesés is előfordulhat majd. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is jóval enyhébb időnk lesz az ilyenkor szokásosnál.
Csütörtökre elvonul a ciklon, felszakadozik a felhőzet. Napközben szeles, felhőátvonulásos idő várható, elszórt záporokkal, esetleg néhol hózáporral.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A késő esti órákra 8-10 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól kezd el felszakadozni a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, a délutáni órákban néhol havas eső. Az északnyugatira forduló szél viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. Napközben már nem emelkedik a hőmérséklet.

null

Csütörtök: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, enyhe idő. Hétfőig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, összességében kiadós mennyiségű eső várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: 15 fok, február, tavasz, időjárás