A Kárpát-medence felett tartós nyugati, délnyugati áramlás alakult ki, amellyel óceáni eredetű, igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A következő néhány napban az enyheség mellé kissé nedvesebb léghullámok is érkeznek, ezért átmenetileg változékonyabbra fordul az idő. 

A hétvégén inkább a felhőké lesz a főszerep, de helyenként több-kevesebb napsütésre is számíthatunk majd. Elsősorban pénteken, illetve vasárnap alakulhatnak ki elszórtan kisebb esők, záporok, de jelentős csapadék sehol sem várható. A több felhő miatt átmenetileg kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de 8-10 fok közötti maximum hőmérsékletek még mindig jóval magasabbak az ilyenkor szokásosnál.

Vasárnaptól felerősödik felettünk délnyugati áramlás, amellyel még a mostaninál is melegebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: napközben eleinte megnövekszik, majd a későbbiekben ismét csökken a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire felhős, párás idő várható, helyenként azonban rövidebb napos időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, esetleg kevés napsütés is lehet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét elején tovább fokozódik a meleg, a legmagasabb nappali hőmérsékletek néhol már elérhetik a 16-17 fokot is. A hét második felében jelentősen mérséklődik a meleg, de a hőmérsékletek még így is magasabban alakulnak majd az ilyenkor szokásosnál.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, enyhe, tél, időjárás