Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője hangsúlyozta, hogy még "gyertyás" a Balatonon kialakult jégréteg, majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12-15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.

Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

A gyertyás jég

Nagyon érdekes jelenség, amikor a látszólag szép összefüggő jég, olvadáskor egyszer csak darabjaira, méghozzá gyertya-szerű darabjaira esik. Ennek oka a fagyás menete. Ugyanis amikor a sós, és nem sós rétegek kialakulnak, akkor mint tudjuk, a sósabbak később fagynak meg.

Amikor pedig a jég elkezd hűlni, a sótalan réteg jobban összehúzódna, de mivel az alatta lévő köti, így nem tud, és kis poligonális darabokra szakad, aztán ugyanígy folytatódik ez a többinél is, mígnem ezek a mikroszkopikus repedések áthatják az egész jeget. Ez minél többször megy végbe, azaz minél többször, és erősebben ingadozik a jég hőmérséklete, annál jobban alakul ki ez a szerkezet.

Szabad szemmel nem látható a jégben, de amint olvadni kezd, ezekben a vonalakban olvad fel először, és szépen, gyertya-szerű képződményekre hullik. Ez a jég gyertyásodása, mely megmutatja, hogy milyen volt a jég téli előélete.

Forrás: Dr. Cholnoky Jenő: A Balaton jege

Címkék: gyertyás, jég, életveszély, balaton, időjárás