A legfrissebb előrejelzés szerint az ónos esővel járó csapadék kedden kora este érkezik Magyarország déli része fölé, a Dráva vonala mentén lép be az országba, majd fokozatosan csökkenő intenzitással halad kelet felé. Az ónos esőzés várhatóan szerdán a hajnali órákig, de legkésőbb reggelig tart majd. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ónos eső mennyisége a déli országrészben 0-5 milliméter között valószínű, Baranya és Somogy megye déli részén azonban kis eséllyel az 5 millimétert is meghaladhatja.

Január ötödikén délelőtt a közúti közlekedés zavartalanul folyt, a kötöttpályás közlekedésben hóhelyzettel összefüggő fennakadások, késések nem voltak, az autópályák és a főutak burkolata nagyrészt sónedves volt. A közútkezelő tájékoztatása szerint összesen huszonnégy gépjárművel tisztították, jégmentesítették az utakat Somogyban.

Komoly gondokat okozhat az ónos eső.
Komoly gondokat okozhat az ónos eső.



A katasztrófavédelem azt kéri, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép. Indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről és az üzemanyag mennyiségéről.

Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Ezek mellett pedig a KaposPonton is figyelemmel követhetik a legfrissebb híreket!

Címkék: másodfokú, ónos, riasztás, katasztrófavédelem, eső, Somogy, időjárás