Időjárásunkat egy anticiklon, illetve a keleti áramlással fölénk érkező száraz, igen hideg levegő együttes hatása alakítja. A következő napokban további lehűlésre, igazi téli időre számíthatunk. Eleinte sok lesz a napsütés, majd péntektől kezdve már kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, egyre felhősebbre fordul az idő. Pénteken szórványosan lehetnek hószállingózások, majd szombat estétől már akár nagyobb területeken is havazhat majd. Az éjszakán erősen fagyosak lesznek, napközben pedig többnyire 0,-2 fok között alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A késő esti órákra -3,-6 fok közé hűl a levegő.

Péntek: napközben időnként erősen megnövekszik a felhőzet, emellett azonban kevés napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható hószállingózás, kisebb hózápor. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul, de a tartósan derült helyeken -10 fok várható.. A délutáni órákra -1,-3 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól már kisebb havazás kezdődhet. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul, a tartósan derült tájakon -10 fok várható. A délutáni órákra 0,-2 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben igazi téli időre számíthatunk. A jövőhét szerdáig összességében akár jelentős mennyiségű hó is hullhat. Helyenként ónos eső is előfordulhat majd.

Kedves olvasóinknak boldog új évet kívánunk!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: óév, szilveszter, 2015, időjárás