Időjárásunkat továbbra is egy anticiklon alakítja, így folytatódik az eseménytelen, nagy részben még enyhe idő.
Hétfő estig felhős, ködös és napos időszakok váltakoznak egymással, a nappali hőmérsékletek pedig többnyire 5-8 fok között alakulnak majd.
Keddtől jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. Megszűnik az enyhe levegő utánpótlása, ezzel egy időben pedig keletire, északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel szibériai eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Kedd napközben eleinte még párás, borongós idő várható, majd az érkező a szárazabb, hidegebb levegő hatására egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de egyelőre még 0 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul, a magasabb értékek a gyengén felhős, ködmentes tájakon lesznek. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan borult, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A szél gyenge marad. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: eleinte többnyire felhős idő várható, majd a délutáni óráktól megkezdődik a felhőzet felszakadása. A keleti, északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől már hideg, téli időre számíthatunk, egyre erősödő fagyokkal. Túlnyomóan napos, száraz idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: száraz idő, tél, előrejelzés, hideg, fagy, időjárás