A hét második felében egyre inkább anticiklonális hatások alakítják a Kárpát-medence időjárását. A leszálló légmozgások hatására változóan felhős, napos, a hajnali ködöktől eltekintve száraz időre számíthatunk.

A kevesebb felhő miatt erősödik az éjszakai lehűlés, a tartósan derült, szélvédett tájakon gyenge fagyok is lehetnek, ugyanakkor egyre többfelé képződhetnek ködfoltok is, melyek nagy része a délelőtti órákra feloszlik.

Csütörtöktől kissé erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 15 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, főleg a délutáni órákban számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a szélvédett helyeken gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de néhol gyenge fagy is lehet. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a hasonló jellegű idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felszakadozik, felhőzet, október, időjárás