Egy mediterrán ciklon alakítja a következő napok időjárását. A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta éppen felettünk keveredik majd egymással, így meglehetősen csapadékos, egyre hidegebb időre számíthatunk. 

A légörvény csapadékzónája a szombat délutáni órákra éri el megyénk déli határát, ezeken a tájakon már intenzív esőzés kezdődik, ami vasárnap hajnalra lassan átterjed az északabbi területekre is.

Vasárnap túlnyomóan borult idő várható, ismétlődő esőkkel, záporokkal. Hétfő reggelig összességében jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Napközben már egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, erős lehűlés kezdődik, a délutáni órákban már többnyire 10 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. Megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északkeleti szél, ami jelentősen ronthat majd hőérzetünkön.

Hétfőn eleinte még lehet eső, zápor, majd napközben a ciklon csapadékzónája fokozatosan a keleti területek fölé helyeződik át, csökken a csapadékhajlam, a nap második felében helyenként már a felhőzet is felszakadozhat.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de a hétfő reggeli órákig összességében többfelé hullhat jelentős, akár 15-30 mm eső. A legtöbb csapadék a megye déli, délkeleti tájain valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte csak elszórtan, majd a délutáni órákban már egyre többfelé várható eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő. 

null

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral. Az északkeleti szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null

Hétfő: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat. Az északkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fokig melegszik a levegő, de a kevésbé felhős tájakon akár 10 fok is lehet. 

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, az átlagosnál jóval hűvösebb idő. Kedd hajnalban többfelé lehet gyenge fagy, napközben pedig többnyire felhős, de csapadékmentes időre számíthatunk.

Szerdán egy újabb ciklon érkezik fölénk, amely várhatóan péntekig meghatározza majd időjárásunkat, egyre többfelé várható eső, zápor.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, október, időjárás