A Kárpát-medence időjárását szombat estig a helyi hatások alakítják. Többnyire erősen felhős, párás idő várható, de főleg pénteken helyenként felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Elszórtan előfordulhatnak kisebb esők, záporok, azonban jelentős csapadék egyelőre nem várható.

Szombat délutántól, estétől egy aktív mediterrán ciklon éri al hazánkat, hatására megvastagszik a felhőzet és a megye déli tájain már tartósabb  esőzés kezdődhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek pénteken és szombaton még többnyire 15 fok közelében alakulnak.

Vasárnap a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása egyelőre bizonytalan, de a vasárnap éjféli órákig, főleg a megye déli tájain, akár kiadós mennyiségű eső is eshet.

Napközben a ciklon hátoldalán már egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, így erős lehűlés kezdődik. A délutáni órák hőmérséklete már csak  8-10 fok között alakul, azonban az egyre erősebb északkeleti szélben még ennél is alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok kötött alakul. A késő esti órákra 12-14 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte csak elszórtan, majd az esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul, többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északkeleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-10 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten is folytatódik a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő. A hét elején megszűnik a tartós csapadék, keddtől kissé enyhül az idő, majd a hét közepétől ismét egyre többfelé várható eső, zápor.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, zápor, zivatar, lehűlés, ősz, időjárás