Egy érkező front előterében ma még enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért a felhők ellenére is folytatódik az átlagosnál néhány fokkal melegebb idő. Napközben eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd erősebb felhősödés kezdődik és a késő délutáni, esti óráktól már kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd. A legmagasabb hőmérsékletek a naposabb helyeken még kevéssel 20 fok fölött alakulhatnak, de a tartósan felhős tájakon ennél már hűvösebb lesz.

Szerdára egy hullámzó frontrendszer érkezik fölénk, beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. A megerősödő északi széllel már hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés.

Csütörtökön várhatóan folytatódik a borongós, gyakran csapadékos idő, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Kissé tovább csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a későbbiekben már erősebben megnövekedhet a felhőzet és az esti óráktól kisebb csapadék is előfordulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A késő esti órákra 13-15 fokig hűl a levegő.

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: nagyrészt erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé valószínű eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jelenlegi számítások szerint, a hétvégén egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Többfelé várható eső, zápor és a ciklon hátoldalán további lehűlés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, ősz, időjárás