Péntek estétől egy sekély ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon áramlási rendszerében több hullámban hűvös, egyre nedvesebb levegő érkezik hazánk fölé, így további lehűlésre és főleg szombaton csapadékos időre számíthatunk.

Pénteken eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, emellett azonban több-kevesebb napsütés is előfordulhat majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 fok körül alakul, tehát kellemes időre számíthatunk.

Szombat reggeltől délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el megyénket, hatására megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható, eső, zápor, eleinte egy-egy zivatar. Napközben több hullámban áramlik fölénk a nagy nedvességtartalmú levegő, így az egyes csapadékzónák érkezése között akár néhány órás esőszünetek is előfordulhatnak majd.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már csak 20 fok körül alakul majd. Vasárnap már szárazabb, de továbbra is hűvös levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet és már csak elszórtan fordulhatnak elő futó záporok.

Megjegyzés: a szombati csapadék mennyisége és annak területi eloszlása meglehetősen bizonytalan, de az éjféli órákig helyenként jelentős mennyiségű eső is hullhat! Néhol akár felhőszakadások is előfordulhatnak majd!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödök. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul, de a megye északnyugati tájain ennél hűvösebb lesz. A késő esti órákra 20-22 fokig hűl a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Elszórtan előfordulhatnak futó záporok. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödök. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten eseménytelen, az átlagosnál kissé hűvösebb idő várható. A hajnali órákra erősen lehűl a levegő, napközben pedig általában 20 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, szeptember, felhő, lehűl, ősz, változékony, zivatar, zápor, időjárás