A Kárpát-medence felett északnyugati áramlás alakult ki, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk. Az átvonult gyenge hidegfront mögött, csütörtökön és pénteken még nyugodt, viszonylag kellemes idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek még kevéssel 25 fok felett alakulhatnak. A változóan, időnként erősen gomolyfelhős égből csak elszórtan lehet számítani záporok, esetleg zivatarok kialakulására.

Szombat hajnalban délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el megyénket, egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként tartós esőzésre is számíthatunk és az esti órákig összességében jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

A jelenlegi számítások szerint, az esti óráktól csökken a csapadékhajlam, de záporok még ezek után is előfordulhatnak majd. További lehűlés várható, napközben már csak 20 fok köröli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödök. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 20-22 fokig hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Elszórtan előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnapra felszakadozok a felhőzet, már csak elszórtan fordulhatnak elő záporok. A jövőhéten többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az éjszakák hidegek lesznek, helyenként 5 fok közelébe hűlhet a levegő, napközben pedig többnyire 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, hőség, hidegfront, kánikula, ősz, nyár, időjárás